Is de KOR (OVOB) wat voor mij?

We hebben er allemaal al wel wat over gehoord, de kleineondernemersregeling (KOR), oftewel de OVOB (Omzetgerelateerde Vrijstelling van Omzetbelasting), gaat veranderen. Maar is de nieuwe regeling geschikt voor jouw onderneming? Laten we beginnen met wat feiten en een beetje meer informatie.

Voorwaarden

Om per 1 januari 2020 te kunnen kiezen voor een vrijstelling voor de omzetbelasting moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moet je in Nederland gevestigd zijn en mag je omzet in een kalenderjaar niet hoger zijn dan 20.000 euro.

Omzet bepalen

Alle leveringen en diensten die met btw belast zijn, tellen mee met de omzet. Net als de meeste btw-vrijgestelde omzet, zoals bijvoorbeeld de omzet uit leveringen en verhuur van onroerende zaken, financiële diensten en verzekeringsdiensten.

Wat niet meegeteld wordt voor de bepaling van de omzet zijn bijvoorbeeld btw-vrijgestelde diensten, zoals diensten van medische- of onderwijsinstellingen en sportdiensten.

Vrijwillige regeling

Iedere ondernemer, die aan de voorwaarden voldoet, kan voor de nieuwe vrijstellingsregeling kiezen. Zo mogen ook bv’s, nv’s, verenigingen en stichtingen deelnemen. Als je besluit mee te doen dan mag je geen btw op je leveringen en diensten berekenen. De btw op kosten mag je dan ook niet aftrekken.

Voordeel

Een groot voordeel is dat je een beperkte btw-administratie mag bijhouden en geen btw-aangifte hoeft in te dienen. De keuze die je maakt geldt wel voor minstens 3 jaar, of tot je de 20.000 euro omzet overschrijdt.

Wat als je over de omzetgrens gaat?

Maak je meer dan 20.000 euro omzet in een kalenderjaar? Dan moet je btw berekenen vanaf de levering waarmee je de grens van 20.000 euro overschrijdt. Vanaf dat moment moet je ook weer de normale btw-administratie bijhouden. De omzet vóór de overschrijding blijft vrij van btw. De volgende 3 jaar kun je geen gebruik meer maken van deze regeling.

Wanneer mag ik geen gebruik maken van de nieuwe KOR?

Als je buitenlandse klanten of transacties hebt waarbij de btw verlegd is. Wil je hier meer over weten, lees dan dit artikel op de website van de Belastingdienst. Voor de nieuwe KOR is het ook niet toegestaan om een pand te verhuren die met btw belast wordt.

Is de nieuwe KOR voor jou interessant?

Voldoe je aan de voorwaarden? Dan kan het gebruik van de nieuwe KOR je gemak bieden. Je hoeft geen btw-administratie meer bij te houden en ook geen btw-aangifte meer te doen.

Ben je van plan om een investering te doen? Hou er dan rekening mee dat je de btw niet mag verrekenen. Het kan interessant zijn om daarom dit jaar nog een investering te doen. Maar als je de afgelopen 5 jaar meer dan € 500,- btw op investeringen hebt afgetrokken als voorheffing dan moet je dat terugbetalen. Bij investeringen op vastgoed geldt 10 jaar.

Let op: Omdat je geen btw op inkoop en zakelijke kosten kunt verrekenen wordt je marge kleiner. Wil je de marge gelijk houden, dan zul je de verkoopprijs moeten verhogen. Maar als jij veel particulieren en bedrijven als klant hebt die geen btw mogen verrekenen, dan wordt jouw marge juist hoger, voorwaarde is dan wel dat je je verkoopprijzen niet verlaagd met de niet af te dragen btw.

Wil je gebruik maken van de nieuwe KOR/OVOB? Meld je voor 20 november aan op de website van de Belastingdienst. Wil je hulp bij het invullen of heb je na het lezen van dit artikel nog twijfels? Bel ons gerust of kom langs voor meer informatie.

shield Vragen over de KOR?

Wilt u weten wat wij voor u kunnen betekenen? Bel ons of vul onderstaand formulier in.

Contact

Wilt u weten wat wij voor u kunnen betekenen? Bel ons op 0578-574808 of vul onderstaand formulier in.

"*" geeft vereiste velden aan

Uw naam*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.

Wat klanten zeggen over Van Erkelens Accountants | Belastingadviseurs

Bij Van Erkelens staan ze altijd voor me klaar. Ze zijn vriendelijk, kunnen alles helder uitleggen en zorgen dat mijn administratie altijd op orde is.

Je wordt er goed geholpen en ze zijn heel klantvriendelijk.

  • Michelle Burgers
  • Virtueel Assistent

Buitengewoon behulpzaam. Als er vragen zijn wordt je goed geholpen, een aanspreekpunt wel zo prettig. Ik raad dit bedrijf aan.

  • Rita Sarani
  • Sarani B.V.

Mediation; de weg
naar een oplossing

Een geschil wilt u het liefst zo snel mogelijk oplossen zonder dat het uitloopt op een juridische kwestie. In de meeste gevallen kan een onafhankelijke mediator van Van Erkelens dit snel, doeltreffend en met een uitkomst waar beide partijen ook op de lange termijn tevreden mee zijn.

Lees Meer
Deze website maakt gebruik van cookies

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Wij verzamelen gegevens conform onze privacyverklaring.

close
Chat openen
1
Hulp nodig?
Chat met ons
Hallo, hoe kunnen we u helpen?