Informatie BOX 3 heffing

Heeft u een aanslag inkomstenbelasting ontvangen waarbij u belasting moet betalen over uw (box 3) vermogen? Leest u dan verder. Het is goed mogelijk dat uw geld terug kunt krijgen.

Systeem van belastingheffing De belasting over uw vermogen wordt berekend aan de hand van een door de overheid verondersteld rendement, ongeacht of u werkelijk dit rendement heeft behaald. Over de belastingheffing in box 3 worden al jaren procedures gevoerd. De Hoge Raad heeft recent in een van deze procedures geoordeeld dat de belastingheffing in box 3 volgens het huidige systeem niet door de beugel kan. (1) De bezwaartermijn op een aangifte is 6 weken, heeft u korter dan 6 weken geleden aan aanslag ontvangen dan valt uw aanslag nog binnen die bezwaarperiode. Om uw recht op mogelijke compensatie te behouden moet u een bezwaarschrift inzenden. Het is vrij zeker dat u, als uw vermogen hoofdzakelijk uit spaargeld bestaat, in aanmerking komt voor een compensatie. Het systeem van belastingheffing in box 3 van de inkomstenbelasting ging in de jaren 2001 tot en met 2016 ervan uit dat u een vast rendement over het vermogen kon halen van 4%. De wetgever meende dat dit rendement voor een vermogensbezitter haalbaar was. Met ingang van 2017 geldt een ander systeem omdat inmiddels was gebleken dat het veronderstelde rendement van 4% niet zomaar werd gehaald. Denk daarbij aan de rente die steeds lager werd. In de nieuwe systematiek worden voor spaargeld en voor het overige vermogen jaarlijks gemiddelde rendementscijfer vastgesteld. Deze gemiddelde rendementen zijn gebaseerd op gegevens van voorgaande jaren. De wet gaat uit van een bepaalde verdeling van het vermogen over spaargeld en andere beleggingen, afhankelijk van de omvang van het totale vermogen in box 3. De wet kent drie verschillende vermogensmixen. Kleine vermogens worden verondersteld voor 2/3e te bestaan uit spaargeld en voor 1/3e uit overig vermogen. In de tweede vermogensschijf veronderstelt de wetgever dat het spaardeel 21% bedraagt en het overige vermogen 79%. Voor de derde vermogensschijf is de verdeling 100% overig vermogen en 0% spaargeld.

Compensatie ontvangen Of en voor hoeveel u voor compensatie in aanmerking komt weten we nog niet. Voordat we bezwaren kunnen gaan motiveren wachten we eerst op meer duidelijkheid van de Belastingdienst of van het Ministerie van Financiën, dit kan enige tijd duren. Zodra er meer duidelijkheid is zullen we dit publiceren. Als de bezwaartermijn inmiddels verstreken is zal een verzoek om ambtshalve vermindering waarschijnlijk niet lukken. In de wet (2) staat opgenomen dat na een onherroepelijk geworden aanslag gewezen jurisprudentie alleen leidt tot een ambtshalve vermindering als de minister van Financiën dit expliciet bepaalt. En dat ligt niet in de lijn der verwachting.

Bezwaar maken Voor aanslagen box 3 over het jaar 2021 die in 2022 worden opgelegd adviseren we direct bezwaar aan te tekenen. Voor onze relaties hebben we uiteraard direct bezwaar aangetekend voor de aanslagen die nog binnen de bezwaartermijn vielen. De betrokken relaties zijn hierover geïnformeerd. Voor aanslagen die meer dan 6 weken geleden zijn opgelegd kan geen rechtsgeldig bezwaar meer worden ingediend. Of er in een later stadium hiervoor alsnog (ambtshalve) bezwaar kan worden ingediend is nog niet bekend. Op 25 januari is door de Staatssecretaris aangegeven dat er geen definitieve aanslagen voor box 3 heffing worden opgelegd. Ook geeft hij aan dat er tijd nodig is om e.e.a. te herzien en te repareren. Natuurlijk volgen we de ontwikkelingen voor u op de voet.

Wij vinden het belangrijk om u hierover te informeren. Indien u er vragen over heeft of wilt dat wij voor u bezwaar maken neemt u dan gerust contact met ons op.

1 HR 24-12-2021, nr. 21/01243, ECLI:NL:HR:2021:1963.

2 Artikel 9.6 Wet IB in combinatie met art. 45aa onderdeel b UR Wet IB 2001

Informatiememo box 3 heffing

Informatiememo box 3 heffing update 25 januari

shield Vragen over de memo

Heeft u vragen over de box 3 heffing? Bel ons of vul onderstaand formulier in.

  * Verplichte velden

  Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.

  Wat klanten zeggen over Van Erkelens Accountants | Belastingadviseurs

  Bij Van Erkelens staan ze altijd voor me klaar. Ze zijn vriendelijk, kunnen alles helder uitleggen en zorgen dat mijn administratie altijd op orde is.

  Je wordt er goed geholpen en ze zijn heel klantvriendelijk.

  • Michelle Burgers
  • Virtueel Assistent

  We zijn al sinds 2014 klant bij van Erkelens, hier wordt je totaal ontzorgd in je administratie en daarnaast denken ze ook heel goed met je. Zo hebben wij totaal geen omkijken en kunnen wij doen waar wij echt goed in zijn! Ik beveel van Erkelens dan ook aan iedereen aan. Probeer het en ervaar zelf zou ik zeggen:).

  • Fatih Kilic
  • Huqson

  Buitengewoon behulpzaam. Als er vragen zijn wordt je goed geholpen, een aanspreekpunt wel zo prettig. Ik raad dit bedrijf aan.

  • Rita Sarani
  • Sarani B.V.

  Mediation; de weg
  naar een oplossing

  Een geschil wilt u het liefst zo snel mogelijk oplossen zonder dat het uitloopt op een juridische kwestie. In de meeste gevallen kan een onafhankelijke mediator van Van Erkelens dit snel, doeltreffend en met een uitkomst waar beide partijen ook op de lange termijn tevreden mee zijn.

  Lees Meer
  Deze website maakt gebruik van cookies

  We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Wij verzamelen gegevens conform onze privacyverklaring.

  close
  Chat openen
  1
  Hulp nodig?
  Chat met ons
  Hallo, hoe kunnen we u helpen?